Gratis brandvägg

Om du skaffar ett gratis antivirusprogram bör du även ladda ner och installera en riktigt bra brandvägg. Det är ju så att om du köper ett kommersiellt antivirusprogram får du alltid med en riktigt bra brandvägg som är mycket bättre än Windows brandvägg, men det får du alltså inte om du skaffar ett gratis antivirusprogram. Däremot finns det faktiskt några riktigt bra gratis brandväggar som du också kan ladda ner, till exempel ZoneAlarms och Comodos gratis brandväggar. Vi på antivirusprogramgratis.nu rekommenderar starkt att du laddar ner en sådan brandvägg som ett komplement till ditt vanliga gratis antivirus.

Så fungerar en brandvägg

Brandväggens uppgift är att blockera all obehörig trafik som försöker ta sig in i din dator, men även från din dator. När du surfar på nätet kommunicerar din dator med massor av hemsidor och serverar via TCP/IP, vilket innebär att din IP-adress kommunicerar med andra IP-adresser. Varje IP-adress består av tusentals portar, varav någon ligger bakom kommunikationen med någon av den andra IP-adressens portar.

Det här gör att ett spionprogram som kanske slunkit in i din dator i smyg kan skicka iväg din känsliga information via någon port eller att en skadlig sajt via någon av sina portar kommunicerar med någon av dina portar och på så sätt ställer till det för dig, kanske genom fjärrstyrning av elaka program som gömmer sig i din dator. Men om du har en riktigt bra brandvägg funkar inte det här eftersom brandväggen bara tillåter att vissa portar får skicka och ta emot information så att ingen obehörig trafik kan ta sig till och från din dator.

Därför är brandväggen så viktig

  • Brandväggen förhindrar att eventuella spionprogram och Keyloggers som lyckats ta sig in i din dator kan skicka information till fel händer. Om du kompletterar ditt gratis antivirusprogram med en riktigt bra gratis brandvägg får du alltså ett dubbelt skydd mot den skada som ett spionprogram kan åstadkomma.
  • Brandväggen förhindrar att virus och andra skadliga program kan ta sig in genom ett säkerhetshål i din programvara. Risken för virus minskas alltså ytterligare om du har en bra brandvägg.
  • Ingen kommer att kunna fjärrstyra din dator, till exempel förvandla den till en zombie som du inte har någon kontroll över, och minskar risken för att du omedvetet deltar i så kallade internetattacker.