Så förstör virus

Det finns ingen som helst anledning att inte använda antivirusprogram eftersom du kan ladda ner ett antivirusprogam gratis. Om du inte skyddar din dator är risken mycket stor att du drabbas av virus, spionprogram och annat otyg som kan ställa till det ordentligt för dig och din dator. Här ska du få några exempel på vad ett virus kan göra med din dator.

Ett virus kan radera din hårddisk

Om du har riktig otur kan du få ett elakt virus som raderar allt du har i din dator: ditt operativsystem, dina personliga filer och alla dina program. Om det här händer här du förhoppningsvis backat upp din hårddisk på nätet eller på extern hårddisk, annars är allt förlorat. Då måste du installera om ditt operativsystem, ladda ner dina program igen och du måste plocka fram dina aktiveringskoder för de program du har betalt för. Dina bilder, dina privata dokument och dina andra personliga filer är tyvärr borta för alltid om du inte har en backup.

Ett virus kan få din dator att sluta fungera helt

Det finns maskar som kan sprida sig mycket snabbt i datorn och som tillslut fyller hela hårddisken så att datorn helt upphör att fungera. Om det här händer dig måste du antingen ominstallera allt du har i datorn eller starta ett antivirusprogram från en skiva eller ett USB-minne. I bästa fall kan du få bort masken med antivirusprogrammet, men inte alltid. Tänk på att ett antivirusprogram alltid är bättre på att stoppa än att ta bort svåra virus, det är därför viktigt att du installerar ett gratis antivirusprogram innan du börjar använda din dator.

Andra saker som ett virus kan ställa till med

Det är inte alla virus som är fullt så elaka som de vi precis nämnde, men som ändå kan göra stor skada. Det finns virus som kan ändra i dina Worddokument eller radera dem helt. Det finns också virus som kan radera dina privata bilder, dina videoklipp, din musik, dina filmer och mycket annat som du verkligen inte vill mista. Ett virus kan också få din dator att strula, bli seg, få den att stängas av i tid och otid och få din webbläsare att fungera onormalt.

Ett spionvirus kan förstöra ditt privatliv och din ekonomi

När man talar om spionvirus så syftar man oftast på spionprogam som egentligen är en trojan. I vilket fall som helt kan ett spionprogam gör livet riktigt surt för dig. Ett spionvirus kan komma åt dina kreditkortsnummer och bankkontonummer och på så sätt även komma åt dina pengar. Inte nog med det, ett spionvirus kan även komma åt inloggningsinformationen till din e-post, till ditt Facebook-konto och till andra platser där du har en inloggning. Det här är en stor kränkning av ditt privatliv och det finns mycket som hackern kan ställa till med här, som att sprida känslig e-post eller utföra aktiviteter i ditt namn.