Virus och trojaner

Det finns en massa elände som kan drabba din dator, till exempel maskar, spionprogram, rootkits och farliga skript, men nästan all skadlig kod kan delas upp i två huvudkategorier: virus och trojaner. Tack och lov stoppar ett bra gratis antivirusprogram både virus och trojaner.

Virus

Ett virus är ett litet skadligt program som gömmer sig ett annat program eller i en fil. Om du till exempel laddar ner en musikfil eller ett program som bär på virus aktiveras viruset så fort du installerar programmet eller spelar upp musikfilen och sedan sprider det sig vidare i din dator. Viruset kan ändra i dina dokument, utplåna dina bilder eller göra så att din dator helt upphör att fungera.

Om programvaran som bär på viruset är seriös behöver du inte alltid slänga hela programmet eftersom ett bra antivirusprogram kan ta bort viruset från programvaran. När antivirusprogrammet har gjort det är det bara att använda programmet eller filen som vanligt. Men det är inte alltid det går att ta bort viruset och då får man tyvärr ta bort hela programmet och ladda ner det igen från ett ställe som man litar på.

Trojaner

Till skillnad från ett virus är en trojan ett helt självständigt program. En trojan utger sig alltid för att vara ett seriöst program så att du lockas att ladda ner det. När du har gjort det och aktiverar programmet är du illa ute eftersom du då har aktiverat en trojan! Spionprogram (som kan lägga beslag på dina kontokortsnummer och lösenord) och logiska bomber (som kan radera hela din hårddisk) är ofta trojaner. Tack och lov stoppar alla bra gratis antivirusprogram även trojaner.