Skydda dig

Skaffa ett gratis antivirusprogram. Om du vill slippa elaka virus som gnager sönder din mjukvara bör du skaffa ett antivirusprogram. Det finns det ingen som helst anledning att inte använda sig av ett antivirusprogram eftersom det går att ladda ner antivirusprogram gratis. Antivirusprogrammet både förhindrar att elaka virus smyger sig in i din dator och varnar dig om du försöker installera eller öppna ett virussmittat program.

Skaffa ett antispionprogram. Om du vill vara helt på den säkra sidan bör du också installera ett antispionprogram. De gratis antivirusprogrammen brukar förvisso vara effektiva även mot spionprogram, men det är ändå aldrig fel att skaffa ett antispionprogram som är specialiserad på att stoppa trojaner och andra spionprogram som kan sprida din information över nätet.

Använd en brandvägg. Se till att Windows inbyggda brandvägg är påslagen eller skaffa en bättre brandvägg från tredje part. Brandväggen ser till att otillåten trafik inte tar sig in i din dator och att din information inte sprids över nätet.

Var försiktig på nätet. Om du har all ovanstående programvara kan du känna dig trygg, men det skadar ändå inte att vara lite förnuftig när du är ute på nätet. Du bör alltid vara försiktig med filer och program som du laddar ner. Det händer att även att seriösa program kan vara drabbade av virus utan att utgivaren vet om det. Skanna därför alltid filerna med ditt gratis antivirusprogram om det inte gör det automatiskt. Även e-postbilagor som kommer från dina vänner kan utan deras vetskap innehålla virus. Var därför försiktig med att öppna e-postbilagor utan att skanna dem. Du bör inte heller klicka på vilka märkliga länkar som helst, även om många gratis antivirusprogram varnar dig när du klickar på en oseriös länk som kan ge virus.

Om du följer våra tips om hur du skyddar dig mot virus kommer du med all säkerhet att slippa virus i framtiden, men det första du bör göra är att skaffa ett antivirusprogram gratis. Det är det viktigaste av allt. Då får du det grundläggande skydd du behöver och kan efter det vidta resterande säkerhetsåtgärder.