Ta bort virus

Om du av någon outgrundlig anledning inte har haft ett antivirusprogram i din dator har den med all sannolikhet drabbats av virus. Det är därför du alltid bör använda ett antivirusprogam. Det finns egentligen ingen som helst anledning att inte göra det eftersom du enkelt kan ladda ner ett antivirusprogram gratis. Om du redan har ett antivirusprogram och ändå har drabbats av virus bör du genast skaffa ett bättre antivirusprogram och sedan ta bort viruset som har drabbat din dator.  Så här gör du.

Så tar du bort virus från din dator

1. Ladda ner ett riktigt bra antivirusprogram gratis, till exempel något av de program vi listar här på antivirusprogramgratis.nu, och installera det. Många antivirusprogram skannar efter virus medan det installeras, men du bör för säkerhetsskull ändå djupskanna din dator när det väl är installerat. Om ditt antivirusprogram hittar virus, spionprogram eller någon annan skadlig kod är det mycket möjligt att det kan ta bort det. Om så är fallet bör du ändå starta om din dator och skanna den igen för att vara helt säker på att den skadliga koden är borta, om den inte är det bör du läsa vidare under nästa punkt.

2. Öppna aktivetsanvändaren genom att trycka Ctrl-Alt-delete och stäng av alla processer som inte är helt nödvändiga. Koppla bort dig från nätet och djupskanna datorn igen. När ditt antivirusprogram hittar den skadliga koden kan det förmodligen ta bort den eftersom du troligtvis har stängt av processen som håller den skadliga koden aktiv. Du kan även starta din dator i felsäkert läge och sedan skanna datorn istället för att stänga av processerna manuellt.

3. Om ingen av ovanstående tekniker fungerar laddar du ner ett antivirusprogram som du kan lägga på ett USB-minne eller bränna på en skiva och som du sedan kan starta din dator från. Oftast håller man ner F2 tangenten när man vill starta datorn från en skiva eller ett USB-minne. Skanna datorn och ta sedan bort viruset med ditt antivirusprogram. Det kommer med all sannolikhet fungera eftersom i stort sett alla processer i din dator nu är avstängda.

Lycka till!