Spionprogram

Du har säkert hört talas om spionprogram tidigare, men kanske inte riktigt vet vad det egentligen är för något. Ett spionprogram är ett litet farligt program som körs i din dator utan din tillåtelse, och som samlar in och skickar information till den som har lurat på dig spionprogrammet. Det finns flera olika sorters spionprogam och en del av dessa spionprogram är farligare än andra. Nu ska du på antivirusprogramgratis.nu titta på de två farligaste spionprogrammen.

Trojansk häst

Det mest omtalade och kanske farligaste spionprogrammet är en slags trojan som utger sig för att vara ett seriöst program och som efter att du har installerat det sprider din känsliga information, som till exempel dina lösenord, personnummer och kreditkortsnummer. En trojansk häst är alltså ett mycket farligt spionprogram som inte gör så stor skada i själva datorn men som förstör din privatekonomi och ditt privatliv. Trojanska hästar sprider sig oftast via oseriösa hemsidor, fildelning och e-postbilagor.

Key Logger

Keylogger är också ett mycket farligt spionprogram som efter det har installerat sig i din dator och registrerar allt du gör. Keyloggern registerar varenda tangenttryckning du gör och registerar allt du skriver i dina dokument, i din post, på facebook, i din webbläsare och så vidare, inklusive de lösenord du skriver in när du loggar in någonstans på nätet. Den tar även regelbundna bilder på vad som händer på din datorskärm. En Keylogger kan alltså göra stor skada och är ett övergrepp på den personliga integriteten.

Skydda dig mot spionprogram

Som du säkert förstår att det mycket viktigt att du skyddar dig mot spionprogram och det gör du bäst genom att installera ett antivirusprogram gratis och en riktigt bra brandvägg. Ett riktigt bra gratis antivirusprogram förhindrar att spionprogram installeras i din dator och en bra brandvägg gör att spionprogram (som mot förmodan slinker förbi ditt antivirusprogam) inte kan skicka iväg din information till fel händer.